Secretariat Interdiocesà de Pastoral de Joventut de Catalunya i les Balears - Propostes!
     

Aplec de l'Esperit

image

L’Aplec de l’Esperit és una trobada celebrativa d’expressió juvenil, en la festa de la Pentecosta. Va néixer l’any 1978 com una iniciativa dels Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi amb l’objectiu d’obrir espais de llibertat a l’Església per a evangelitzar els joves de casa nostra. Aquell mateix any per Pentecosta, centenars de joves van fer «Siurana de l’Esperit». No va ser fins l’any 1982 quan la trobada va rebre el nom actual d’Aplec de l’Esperit. Des d’aleshores, ara ja fa 31 anys, l’Aplec de l’Esperit ha estat el fil conductor de la pastoral de joves de Catalunya en diferents indrets com Poblet (1985), Lleida (1988), Manresa (1991), Vilafranca del Penedès (1998), La Seu d’Urgell (2002), Tarragona (2007) o Terrassa (2010) on es va celebrar el darrer Aplec.

Actualment, l’Aplec és convocat pels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), mitjançant les delegacions diocesanes de pastoral de joventut que formen el Secretariat Interdiocesà de Joventut. En cada ocasió és organitzada per una diòcesi diferent. Aquesta gran trobada juvenil aplega joves vinculats a diferents realitats d’Església d’arreu de Catalunya, Balears i Andorra. 

Setmana a Taizé

image

L’estada d’una setmana a la comunitat ecumènica de Taizé (França) amb joves d’arreu del món és una oportunitat única per a poder aturar-se enmig del ritme frenètic de la vida quotidiana i rellegir la pròpia vida sota la llum de l’Evangeli: resant junts tres cops al dia, reflexionant sobre les fonts de la fe, treballant pels altres... Els cants en diverses llengües són un element distintiu de la comunitat. Taizé ha creat un estil musical propi on es reflecteix la naturalesa meditativa de la comunitat. Els cants breus i repetitius sostenen l’oració personal i obren el nostre cor a escoltar a Déu.

Com activitat d’estiu, a finals del mes d’agost s’acostuma a fer una estada d’una Setmana a la comunitat ecumènica francesa. A més, cada final d’any té lloc una Trobada Europea de Taizé en un país diferent. 

Exercicis espirituals d'Advent

image

Aquest és una proposta per al temps d’Advent, un temps de preparació personal. Una oportunitat per fer un parèntesi en la vida diària del jove i trobar pau, reflexió, interioritat i pregària en un espai únic, com per exemple, un monestir. Adreçat a tots els joves que vulguin fer una experiència de pregària profunda i acompanyada durant 3 dies. Els exercicis espirituals tenen lloc a principis de desembre, durant el pont de la Immaculada.

Terra Santa

image

Cada dos anys el SIJ organitza durant l’estiu un pelegrinatge a Terra Santa lloc on diversos joves han pogut descobrir diversos testimonis vius i actuals de fe cristiana. Aquests cristians pateixen actualment un constant martiri i lluita per poder sobreviure des de la pau enmig de tantes tensions. En els darrers pelegrinatges ha sorgit l’oportunitat d’una acció solidària amb un poble anomenat Taybeh (Ephraim), mitjançant la venda de llànties de ceràmica.

Arran de l’experiència d’un grup de joves catòlics que van pelegrinar a Terra Santa també neix el Projecte Taybeh. Un projecte i servei mutu basat en compartir experiències i fomentar el diàleg amb joves cristians que viuen allà i que perpetuen la tradició del pas de Jesús per aquelles terres conservant l’Esperit viu. Un dels objectius primordials d’aquest projecte és sensibilitzar a les nostres comunitats cristianes de les penúries i dificultats que viuen els nostres germans a Palestina per així ajudar-los en projectes de desenvolupament econòmic de les famílies, escoles, parròquies, etc. Aquest grup de joves ja ha iniciat un espai d’intercanvi amb la comunitat cristiana de Taybeh on són acollits en famílies per donar a conèixer la seva vida i cultura. 

Camino de Santiago

image

Una altra activitat per al temps d’estiu són els pelegrinatges per a joves majors de 16 anys dels bisbats de tot Catalunya a la tomba de l’apòstol, a Santiago de Compostel·la. Una activitat que deixa petjada a tot el qui ha anat algun cop, ajuda a créixer en la fe tot compartint les etapes del camí amb la resta fe germans, sense oblidar que és una oportunitat per a conèixer altres realitats i fer noves amistats.